Therapieën

Binnen lichaamsgerichte zorg is er veel mogelijk. Heel veel. Uitzoeken wat het best bij jou past is tijdrovend, onoverzichtelijk en verwarrend. Lastig dus, zeker als kanker jouw leven op de kop heeft gezet. Daarom maken wij de zoektocht makkelijker voor je.

Hier vind je een presentatie van een zorgvuldige selectie, geen compleet aanbod van alle mogelijke therapierichtingen. Elke therapie is hoofdzakelijk gericht op lichaamszorg, niet op psychologische of spirituele zorg. Ook zijn de therapieën ‘evidence-based’, of in andere woorden: de werking is wetenschappelijk onderbouwd.

Niet alleen de therapieën, maar ook de therapeuten zijn bewust gekozen.

Al onze therapeuten:

– zijn gediplomeerd en ervaren met hun vak
– putten uit ruime persoonlijke ervaring met kanker: ze kennen de ziekte goed en begrijpen wat jij doormaakt
– zijn prettig in de omgang.

Ons aanbod bestaat uit acht soorten lichaamsgerichte zorg, met in totaal tien therapeuten.
MASSAGE

Aanraken met aandacht brengt energiestromen weer in beweging. Je komt uit je hoofd en voelt je weer thuis in je lichaam. Massage stimuleert het herstellende vermogen van lichaam en geest.

Lees meer

Zorgvuldig en verantwoord masseren begint met een anamnese. Hiermee krijgen we inzicht in welke lichaamsdelen massage nodig hebben. Ook kunnen we zo de intensiteit en aard van de massage afstemmen op het stadium van de ziekte, jouw conditie, medicatie en specifieke klachten. Daarna vinden we samen per lichaamsdeel de manier waarop jij weer vertrouwen in je lichaam krijgt.

Massage vermindert de hoeveelheid stresshormonen. Hierdoor kan het zenuwstelsel overschakelen op herstelprocessen. Massagetherapie als aanvulling op de reguliere behandeling in ziekenhuizen blijkt het herstel te versnellen. Meer lezen over de wetenschappelijke kant? Duik dan eens in:

– Massagetherapie boekt resultaat in reguliere zorg: Vakblad voor de natuurgeneeskundige, 06/nov/dec 2016;

– Based Clinical Practice Guidelines for Integrative Oncology: USA Complementary therapies and Botanicals. Journal of the society for Integrative oncology 2009;

– Additional Insights Into Massage for Peripheral Neuropathy: Lauren Muser Cates, president of the society for Oncology massage, VS. Massage Today, juli 2012;

– The progression on oncology massage: Gayle McDonald, USA, Massage & body, may/june 2011.

Massagetherapie
Voetreflextherapie

VOETREFLEXTHERAPIE

De voeten vertegenwoordigen ons hele lichaam. Ze zijn de poort naar natuurlijke gezondheid en het zelf genezende vermogen van het lichaam.

Lees meer

Bij voetreflextherapie masseert de therapeut de zenuwpunten in je voeten en onderbenen. Deze therapie is een combinatie van de westerse reflexzones onder de voet en de Traditionele Chinese Geneeswijze. Jouw behoeften en klachten bepalen welke drukpunten aandacht krijgen. Zowel stevige als zachte voetmassages helpen om rust, ontspanning en vertrouwen te herstellen.

Met voetreflextherapie zijn lichamelijke klachten goed te behandelen, zoals vermoeidheid, stress en een disbalans van energie. Ook brengt het rust en diepe ontspanning in het lichaam. Meer lezen over de wetenschappelijke kant? Duik dan eens in:

– Reflexology has an acute (immediate) haemodynamic effect in healthy volunteers: A double—blind randomised controlled trial

– Does Reflexology Improve the “Quality of Life” for Lung Cancer Patients?

SOUNDFULNESS

Geluid heeft een helende kwaliteit. De intuïtieve klanken en voelbare trillingen brengen je in een andere, diepere staat van bewustzijn.

Lees meer

Bij muziek is je linker hersenhelft druk bezig de melodie en het ritme te herkennen en in te vullen. Soundfulness richt zich op de andere hersenhelft, die voor gevoel, intuïtie en creativiteit staat. Met mystieke klanken en instrumenten zorgt de therapeut voor resonantie in jouw lichaam. De trillingen van het geluid en van de klankschalen zorgen voor ontspanning in lichaam en geest.

Soundfulness heeft een positieve invloed op stress en op het lichaamsbeeld. Klankmassage zorgt ook op lange termijn voor een betere gezondheid. Het brengt spanning, ontspanning en lichaamsbewustzijn in evenwicht. Meer lezen over de wetenschappelijke kant? Duik dan eens in:

– Stress‐Studie – ont‐stressen met Peter Hess‐klank massage, http://www.fachverband-klang.de

– Effectiviteit van de klankwerkmethode Soundfulness bij mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Fontys Eindhoven, Minor Health, Sports and Lifestyle.

Soundfulness
Wandelcoaching

WANDELCOACHING

Bewust worden van je lichaam en je grenzen verleggen. Krijg door fysieke inspanning het gevoel in je lichaam terug.

Lees meer

De natuur heeft een helende en ontspannende werking op ieder mens. Bij de wandelcoaching ontdek je wat de natuur en buitenlucht jou brengt, leer je hoe inspanning voor ontspanning zorgt en werk je samen met jouw coach aan een voedingsbodem voor lichamelijke kracht en conditie. Daag jezelf uit met oefeningen in kracht, coördinatie, lenigheid en ademhaling. Herstel samen met je coach het vertrouwen in je lichaam.
YOGA, T’AI CHI & QIGONG
Geluid heeft een helende kwaliteit. De intuïtieve klanken en voelbare trillingen brengen je in een andere, diepere staat van bewustzijn.

Lees meer

Deze therapie helpt om op een gezonde manier te bewegen. Je wervelkolom versoepelt en je krijgt een goede balans tussen houdings- en bewegingsspieren. Met langzame, vloeiende en herhalende bewegingen help je je lichaam te herstellen en op een natuurlijke manier te ontspannen. Door lichamelijke oefeningen vind je je kracht, energie en rust.

De effecten van deze therapie bij mensen met kanker zijn al jaren bekend. Nieuwsgierig naar de wetenschappelijke kant van yoga, t’ai chi en qigong? Duik dan eens in:
– (Kuan–‐Yin Lin et al. Effects of Yoga on Psychological Health, Quality of Life, and Physical Health of Patients with Cancer: A Meta–‐Analysis. Evidence–‐Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2011, doi:10.1155/2011/659876
– Yoga for Cancer | Tari Prinster. A Guide to Managing Side Effects, Boosting Immunity, and Improving Recovery for Cancer Survivors. 2014
– Barbara L. Andersen et al. Psychologic Intervention Improves Survival for Breast Cancer Patients. A Randomized Clinical Trial. Cancer. 2008 Dec 15; 113(12): 3450–3458.
Yoga, t’ai Chi & qigong
Reiki

HAPTOTHERAPIE

Wij zijn geboren als voelers, maar zijn tot denkers gevormd. Laat de rationele insteek even los: ga terug naar het voelen.

Lees meer

‘Hapto’ komt van het werkwoord haptein. Dat betekent: aanraken, verenigen, een relatie vestigen. Aanraken en aangeraakt worden is een essentiële menselijke behoefte. Daar speelt haptotherapie op in. Door gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraking ontdek je wat er écht in je leeft. De therapeut geeft je inzicht in hoe jij in het leven staat en hoe jij met klachten en problemen omgaat.

Verschillende instanties hebben de effecten van haptotherapie bij mensen met kanker onderzocht. Wil je daar meer over weten? Lees dan:

– The clinical effectiveness of haptotherapy in routine practices; Anne van Leeuwen, Cheraly Pluimers, Ruud Bosscher VU University Amsterdam Faculty of Human Movement Sciences, 25 oktober 2012;
– 4DKL onderzoek Haptotherapie, Klabbers G.A. (2010); pilot van tien (10) GZ- Haptotherapeuten ter indicatie van het resultaat van de behandeling.

MINDFULNESS & MEDITATIE

Met aandacht leven in het hier en nu, zonder te oordelen. Ontwikkel de vaardigheden om de juiste keuzes te maken voor jezelf en voor je omgeving.

Lees meer

Mindfulness zorgt dat je bewuster in het leven staat. Het leert je gedachten, gevoelens en lichamelijke ervaringen te zien zoals ze zijn. Zo leer je de keuzes te maken die voor jou goed zijn, ook in hectische tijden. Tijdens de therapie oefen je met verschillende meditatietechnieken, zoals lichaamsverkenning, bewegingsoefeningen en zitmeditatie.
Mindfulness & meditatie
Voedingsadvies
VOEDINGSADVIES
Goede voeding speelt een belangrijke rol in een vitaal leven. Geef je lichaam de optimale voedingsbodem om je fit en zeker te voelen.

Lees meer

We staan niet constant stil bij wat ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Dat hoeft ook niet, want ons lichaam regelt veel zelf. Soms ontstaan er toch klachten: hoofdpijn, vermoeidheid, pijntjes… De juiste voeding kan je lichaam prikkelen om zichzelf te genezen. Voor elke voedingsvraag en -behoefte kan je bij onze therapeut terecht.